Lépésről lépésre

1.

Fagyálló hűtőfolyadék szükséges! Erre akkor is szükség van, ha egész télen nem használjuk az autót. Érdemes legalább -28 fokos dermedéspontú fagyálló folyadékot használni, és ezt be is méretni.

2.

Ellenőrizzük a gumik állapotát! Téli gumi kötelező, de az öt évnél régebbi, vagy 4 mm-nél kisebb profilmélységű téli gumi már nem ér el megfelelő tapadást, azt is cserélni kell.

3.

Ellenőrizzük az akkumulátort! Típusa igényli, ioncserélt vízzel feltölteni! Tiszta, rögzített saruk!

Jelentős használati értéket jelent a jól kezelhető és kapható indítókábel!

4.

Az ablakmosó folyadékot is cseréljük téli ablakmosó folyadékra!! Teljesen használjuk el a régit, majd töltsük tele minimum -25 fokos dermedéspontúval, majd azt is használjuk egy kicsit, hogy a csövekben már ilyen legyen!

5.

Ha már a motortérnél tartunk, ellenőrizzük, nincs-e elöregedett gumicső, tömítés!

6.

Amennyiben az ablaktörlő lapátok gumija repedezett, cseréljük ki újra!

7.

Egy alapos autómosás után ellenőrizzük a lámpákat is. Víz ne hatolhasson át az izzó cserehelyét fedő gumi vagy műanyagsapkán! A télen igen gyakori mostoha látási viszonyok között kiemelten fontos látni és látszani. Ilyenkor érdemes a fényszóró magasságát is beállítani.

8.

Érdemes télre gumiszőnyeget használni. Könnyebb takarítani, nem ázik ronggyá, nem fagy darabossá.

9.

Az ajtók gumitömítéseit, zárjait szilikonozzuk be, nehogy befagyjanak.

10.

Belülről rendszeresen takarítsuk az ablakot, koszosan könnyebben párásodik. Nem árt a páramentesítő használata sem.

11.

A csomagtartóban érdemes mindig magunkkal vinni, jégkaparót, jégoldót, lapátot, gumiszőnyeget, vontatókötelt, takarót, vastag kabátot és kesztyűt, sapkát. Ha elakadnánk, mind jól jöhet.

12.

Egyes országokban kötelező a hólánc használata, de bizonyos szituációkban, hegyekben amúgy is jól jöhet, ezt is vigyük magunkkal. A felrakást sem árt otthon legalább egyszer elgyakorolni./ hajtott kerekek!/

13.

Amennyiben tudjuk, hogy nehéz körülmények várhatnak ránk az út során, érdemes az autót jól feltankolni, a rizikósabb helyekre tele tankkal bemenni. Ha elakadunk, az autó is csak úgy tud fűteni./fűtés-szellőztetés-széljárás-tömör kiömlőcső-szénmonoxid!/

14.

Baj esetén mobiltelefonon kérhetünk segítséget, legyen feltöltve; még jobb, ha van nálunk autós töltő.

15.

A téli autózást elméletben nehéz tanítani, érdemes felkeresni egy vezetéstechnikai pályát, vagy ha arra nincs pénzünk, akkor a téli gumival elmenni egy üres parkolóba az autó reakcióit kitapasztalni. Óvatosan kezdeni! Nagy meglepik érhetnek!

16.

Télen, ha megállunk, ne húzzuk be a kéziféket, mert befagyhat! Ha automata kézifék van, akkor télre kapcsoljuk ki az automata funkciót.

17.

Az úttesten lévő só maró hatással van a fémlemezekre, abroncsokra, ezért télen gyakrabban mosassunk autót!

18.

Nedves, koszos napon gyakran álljunk meg és tisztítsuk meg a lámpaburákat, rendszámtáblákat!

19.

Figyelje az időjárás-jelentést, nagy havazásban körültekintően induljon el lakott területen kívül hosszú útra!

20.

Vezessünk óvatosan, a látási- és útviszonyoknak megfelelően!